Przepis z książki KULINARNE ABC.
- 250 g mąki pszennej
- 100 g cukru, plus dodatkowa porcja do obtoczenia ciastek
- 100 g miękkiego masła pokrojonego na kawałki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier, dodać masło, jajko i proszek do pieczenia, rozdrobnić 20s/obr. 6. (Ja zgarniam silikonową łyżka ciasto z naczynia miksującego i zagniatam jeszcze około minuty).
3. Wysypać trochę cukru na talerz. Jedną łyżkę (u mnie łyżeczkę) ciasta uformować w niewielką kulkę. Wierzch ciastka zanurzać w cukrze, ciastko ułożyć wierzchem do góry na przygotowaną blachę i spłaszczyć widelcem, aby uzyskać okrągły kształt. Czynność powtórzyć z pozostałym ciastem, pied około 20 minut 180 stopniach C. lub do czasu, aż nabiorą złocistego koloru. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
WSKAZÓWKA
- W punkcie 2. można dodać neutralne aromaty takie jak cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy, mielony cynamon lub rozdrobniony kandyzowany imbir.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz