czwartek, 14 marca 2019

Surówka wielowarzywna

Surówka powstała z tego, co akurat miałam w lodówce.
  •  kawałek selera
  • 2 marchewki
  • kawałek pora
  • pół małej kapusty
  • sok z cytryny, sól, cukier, pieprz (do smaku)
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka gęstej śmietany

Kapustę posiekać, marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce słupki, pora pokroić w cienkie plasterki. Warzywa doprawić solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem - wycisnąć dłońmi i wymieszać, odstawić na pare minut. Do surówki dodać jogurt i śmietanę, dokładnie wymieszać.
  • Surówkę można doprawić majonezem wymieszanym z jogurtem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...