czwartek, 9 maja 2019

Krupnik z kaszą kukurydzianą

  • 2 skrzydełka lub kość schabowa
  • 2 czubate łyżki kaszy kukurydzianej
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera, liść selera
  • kawałek pora
  • 4 ziemniaki
  • listek laurowy
  • kucharek
  • ząbek czosnku
  • posiekany koperek lub natka
W garnku nastawić wodę ze skrzydełkami (kością schabową), zagotować, odszumować, dodać listek laurowy, kucharka, czosnek i starte na tarce jarzynowej (słupki) warzywa. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy (kiedy warzywa będą już miękkie), gotować około 10 minut. Następnie do zupy dodać kaszę kukurydzianą, gotować około 15 minut. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Podawać z koperkiem lub natką.

Podane składniki na około 2,5 litra zupy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...