- 2 skrzydełka lub kość schabowa
- 2 czubate łyżki kaszy kukurydzianej
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera, liść selera
- kawałek pora
- 4 ziemniaki
- listek laurowy
- kucharek
- ząbek czosnku
- posiekany koperek lub natka
W garnku nastawić wodę ze skrzydełkami (kością schabową), zagotować, odszumować, dodać listek laurowy, kucharka, czosnek i starte na tarce jarzynowej (słupki) warzywa. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy (kiedy warzywa będą już miękkie), gotować około 10 minut. Następnie do zupy dodać kaszę kukurydzianą, gotować około 15 minut. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Podawać z koperkiem lub natką.
Podane składniki na około 2,5 litra zupy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz