środa, 13 marca 2019

Makaron zapiekany z kapustą

  • mała główka kapusty
  • 3/4 opakowania makaronu Lubella
  • listek laurowy
  • kucharek
  • sól
  • pieprz
  • cebula
  • 5 plastrów chudego wędzonego boczku
  • kawałek cienkiej kiełbasy
Kapustę obrać z wierzchnich liści, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, poszatkować. Kapustę włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, ugotować, w międzyczasie dodając kucharka, pieprz i listek laurowy. Ugotowaną kapustę odcedzić. Makaron ugotować al dente. Na patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, dodać pokrojoną kiełbasę i posiekaną w rozdrabniaczu cebulę. W naczyniu do zapiekania ułożyć makaron, kapustę i wędlinę, wymieszać, zapiekać około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...