Dzisiaj nieco inna wersja mojej ulubionej sałaty z balsamicznym kremem kakaowym.
- dowolna sałata (u mnie rukola)
- owoce (u mnie pomelo))
- krem balsamiczny kakaowy
- 20 dag drobiowej wątróbki)
- łyżka oleju (do smażenia)
- sól morska, świeżo zmielony pieprz
- mleko (do namoczenia wątróbki)
Wątróbkę namoczyć na 2-3 godziny w zimnym mleku, wypłukać w zimnej wodzie, wysuszyć w papierowym ręczniku. W rondu rozgrzać olej. Na bardzo gorący olej kłaść wątróbki, smażyć pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając (do całkowitego odparowania powstałego sosu). Wątróbkę wyjąć na sito, lekko przestudzić. Na talerzu układać sałatę, kawałki wątróbki i pomelo. Sałatkę posolić, posypać świeżo zmielonym pieprzem, polać balsamicznym kremem kakaowym.
- Balsamiczny krem kakaowy można zastąpić sosem musztardowo - malinowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz