piątek, 8 marca 2019

Sernik na zimno (w Lilianie)

PYSZNY SERNICZEK.

  • 3 galaretki (ja dałam jedną jabłko-kiwi i dwie agrestowe)

  • pół kostki masła

  • 1 szklanka cukru pudru

  • 3 jajka

  • 1/2 kg mielonego sera

  • banany lub inne owoce

  • Jedną galaretkę rozpuścić w 400 ml wody. Część galaretki wlać do Liliany, a część do małej Lilianki. Ułożyć banany, zakryć naczynia i wstawić do lodówki.

    Rozpuścić dwie galaretki agrestowe w 400 ml wody, wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Dodać zmielony ser i rozpuszczone dwie galaretki. Ubić białka, dodać do masy serowej i dokładnie wymieszać. Serową masę wyłożyć do Liliany i Lilianki. Wstawić do lodówki.

    Uwaga! Galaretki, które wlewamy do masy serowej nie mogą być stężone, tylko wystudzone. Rzadka masa serowa lepiej układa się w Lilianie. Lilianę przed wypełnieniem galaretką i masą serową delikatnie przetrzeć w środku odrobiną oliwy wymieszaną z wodą.
    Wersja pomarańczowa.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zupa kalafiorowa

      udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...