wtorek, 19 marca 2019

Schab z oliwkami i czuszką

Przepis pochodzi z archiwalnego numeru gazetki kulinarnej KROK PO KROKU.
  • 3 plastry schabu
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • kilka czarnych oliwek
  • słodka papryka w proszku
  • kawałek czuszki zielonej lub czerwonej (u mnie obie)
Kotlety schabowe umyć, osuszyć, lekko rozbić dłonią. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, rozgrzać ją. Na gorący tłuszcz wyłożyć kotlety schabowe i smażyć je z każdej strony po kilka minut. Papryczkę chili pociąć na drobne kawałki, osuszone oliwka w paski.Oliwkę i papryczki dorzucić do zawartości patelni tuż przed końcem smażenia, aby poddusiły się razem z mięsem. Lekko zarumienione kotlety schabowe przełożyć na talerze. Na mięso wyłożyć oliwki z papryką. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...