Przepis pochodzi z archiwalnego numeru gazetki kulinarnej KROK PO KROKU.
- 3 plastry schabu
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- kilka czarnych oliwek
- słodka papryka w proszku
- kawałek czuszki zielonej lub czerwonej (u mnie obie)
Kotlety schabowe umyć, osuszyć, lekko rozbić dłonią. Mięso natrzeć oliwą z oliwek, solą, pieprzem i papryką w proszku. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, rozgrzać ją. Na gorący tłuszcz wyłożyć kotlety schabowe i smażyć je z każdej strony po kilka minut. Papryczkę chili pociąć na drobne kawałki, osuszone oliwka w paski.Oliwkę i papryczki dorzucić do zawartości patelni tuż przed końcem smażenia, aby poddusiły się razem z mięsem. Lekko zarumienione kotlety schabowe przełożyć na talerze. Na mięso wyłożyć oliwki z papryką. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz