niedziela, 26 maja 2019

Botwinka na zimę

Botwinka zimą? Czemu nie:-)
  • 3 duże pęczki botwinki (młode, malutkie buraczki razem z liśćmi)
  • 2 łyżki soli niejodowanej
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu 10%
  • około 1 szkl. przegotowanej wody

Buraczki odciąć od liści, obrać, pokroić w słupki. Botwinkę opłukać, usunąć uszkodzone liście, odsączyć na sicie, drobno pokroić. W garnku zagotować wodę, dodać sól i buraczki, gotować około 10 minut. Dodać ocet, cukier i botwinkę, gotować jeszcze około 10 minut. Przekładać do słoików, zakręcać, odwracać do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...