- płat około 1,5 kg chudego, cienkiego boczku
- 5 ząbków czosnku
- papryka ostra (na czubku łyżeczki)
- papryka słodka (płaska łyżeczka)
- sól (czubata łyżeczka)
- 3 listki laurowe
Ilość dodanej soli, papryki i czosnku zależy od naszych indywidualnych upodobań.
W rozdrabniaczu posiekać czosnek wraz z solą i papryką. Boczek umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, natrzeć czosnkiem z przyprawami. Następnie dodać do boczku listki laurowe, całość zwinąć (bez wiązania nicią). Tak przygotowany boczek przełożyć do szczelnie zamykanej miski i wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Boczek wyjąć, usunąć liście laurowe. Następnie z mięsa utworzyć roladę, osznurować białą bawełnianą nicią. Boczek przełożyć do ultra plusa, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C około godziny i 20 minut pod przykrywą, a następnie około 15 minut bez przykrycia. Po upieczeniu boczek pozostawić jeszcze około 15 minut w wyłączonym piekarniku. Mięso wyjąć z ultra plusa, przełożyć na pokrywę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimny boczek przełożyć do szczelnie zamykanego naczynia, wstawić do lodówki. Nitkę zdejmujemy dopiero z dobrze wystudzonego mięsa.
Zazwyczaj zdejmowałam skórę z boczku przeznaczonego do pieczenia, ale tym razem zdecydowałam się ją pozostawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz