czwartek, 9 maja 2019

Surówka z kiszonej kapusty (z porem i kminkiem)




  • 30 dag kiszonej kapusty  
  • 1 marchew
  • por (biała część - tak około 3 cm)   
  • 2 łyżki oliwy
  • cukier
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • świeżo mielony pieprz



  • Marchew obrać, umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach (u mnie tarka - słupki). Por oczyścić, umyć, pociąć drobno nożycami kuchennymi. Kapustę kiszoną odcisnąć z nadmiaru soku, pociąć nożycami na mniejsze kawałeczki. W misce wymieszać marchew, por i  kapustę. Surówkę doprawić  do smaku cukrem, świeżo mielonym pieprzem, kminkiem i oliwą.  Podawać, np. do smażonych ryb, pierogów z mięsem.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zupa kalafiorowa

      udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...