poniedziałek, 23 września 2019

PLEŚNIAK (przepis na Thermomix)


Przepis pochodzi z przepisowni.  Najlepszy!


Ciasto
  • 1 szczypty soli
  • 2 łyżki kakao
  • 480 gramów mąki pszennej, (3 szkl.)
  • 4 żółtka, duży rozmiar jaj
  • 200 gramów masła, zimnego
  • 30 gramów cukru, (2 łyżki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana z białek 
  • 4 białka, duży rozmiar jaj
  • 150 gramów cukru, (2/3 szkl.) 
Dodatkowe
  • 1 słoiki dżemu (powidła śliwkowe lub dżem z czarnych porzeczek)
  • cukier puder, do posypania
Ciasto
Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej konsystencji 
10-15 sek / obr.5. 
2/3 ciasta wysypać do miski i włożyć do lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka sekund. Wysypać do innej miski i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto może stać w lodówce nawet kilka godzin.
Włączyć piekarnik aby się nagrzał do temperatury 180ºC

Piana z białek
Porządnie umyć i wysuszyć naczynie miksujące. Założyć motylek, wlać białka, ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier ok 3-3,5 min / obr. 3-4.

Przygotowanie
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść.
Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek. Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze 180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru waniliowego wykonanego wg przepisu Thermomix) i można kroić tmrc_emoticons.)Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...