Ciasto
- 1 szczypty soli
- 2 łyżki kakao
- 480 gramów mąki pszennej, (3 szkl.)
- 4 żółtka, duży rozmiar jaj
- 200 gramów masła, zimnego
- 30 gramów cukru, (2 łyżki)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana z białek
- 4 białka, duży rozmiar jaj
- 150 gramów cukru, (2/3 szkl.)
Dodatkowe
- 1 słoiki dżemu (powidła śliwkowe lub dżem z czarnych porzeczek)
- cukier puder, do posypania
Ciasto
Wszystkie składniki (poza kakao) umieścić
w naczyniu miksującym wg podanej kolejności. Wyrobić ciasto o sypkiej
konsystencji
10-15 sek / obr.5.
2/3 ciasta wysypać do miski i włożyć do
lodówki, do pozostałej części dodać kakao i połączyć jeszcze przez kilka
sekund. Wysypać do innej miski i włożyć do lodówki do schłodzenia.
Tak przygotowane ciasto może stać w
lodówce nawet kilka godzin.
Włączyć piekarnik aby się nagrzał do
temperatury 180ºC
Piana z białek
Porządnie umyć i wysuszyć naczynie
miksujące. Założyć motylek, wlać białka, ubijać na
sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając powoli cukier ok 3-3,5 min / obr. 3-4.
Przygotowanie
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Połowę jasnego schłodzonego ciasta wysypać na dno formy. Ugnieść.
Posmarować grubą warstwą dżemu (lub dżemu
z owocami). Na to wysypać ciemną część ciasta i ułożyć na niej pianę z białek.
Na wierzch wysypać ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około 40 - 50 minut w temperaturze
180ºC. Po całkowitym ostygnięciu posypać cukrem pudrem (ja użyłam cukru pudru
waniliowego wykonanego wg przepisu Thermomix) i można kroić Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz