Ogórki "po chińsku" na zimę. Bez pasteryzacji. Pyszne!
- 2 kg małych ogórków
- główka czosnku
- 4 płaskie łyżki soli kamiennej
zalewa
- 0,5 kg cukru
- 1,5 szklanki octu 10%
- łyżeczka chili
- 8 łyżek oleju
Ogórki umyć, pokroić w grube plastry. Czosnek pokroić w plasterki. Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na około 6 godzin.
Po tym czasie odlać powstały sok.
Z podanych składników zagotować zalewę. Ciepłą zalewą zalać ogórki, odstawić na około 24 godziny.
Ogórki z zalewą wkładać do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Zakręcać. NIE PASTERYZOWAĆ!
Po tym czasie odlać powstały sok.
Z podanych składników zagotować zalewę. Ciepłą zalewą zalać ogórki, odstawić na około 24 godziny.
Ogórki z zalewą wkładać do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Zakręcać. NIE PASTERYZOWAĆ!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz