poniedziałek, 23 września 2019

OGÓRKI po chińsku

Ogórki "po chińsku" na zimę. Bez pasteryzacji. Pyszne!
  • 2 kg małych ogórków
  • główka czosnku
  • 4 płaskie łyżki soli kamiennej
zalewa
  • 0,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • łyżeczka chili
  • 8 łyżek oleju


Ogórki umyć, pokroić w grube plastry. Czosnek pokroić w plasterki. Wymieszać ogórki z czosnkiem, zasypać solą i odstawić na około 6 godzin.

Po tym czasie odlać powstały sok.

Z podanych składników zagotować zalewę. Ciepłą zalewą zalać ogórki, odstawić na około 24 godziny.

Ogórki z zalewą wkładać do czystych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Zakręcać. NIE PASTERYZOWAĆ!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...