W ten sposób możemy upiec każdy rodzaj mięsa.
- 2 kg karkówki
- główka czosnku
- sól
- dowolne przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra)
- liście laurowe
Karkówkę umyć, pozostawić na sicie do lekkiego osuszenia. Sól i przyprawy posiekać w Rozdrabniaczu. Natrzeć mięso, dodać liście laurowe. Karkówkę przełożyć do Ultra Pro 3,5 l i odstawić w chłodne miejsce (moja leżakowała dwie doby). Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy przykryte 2 godziny (zgodnie z zasadą, że 1 kg mięsa pieczemy godzinę).
przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę (na około 15 minut). Podajemy na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno do kanapek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz