poniedziałek, 5 października 2020

Pieczona karkówka

 W ten sposób możemy upiec każdy rodzaj mięsa.

  • 2 kg karkówki
  • główka czosnku
  • sól
  • dowolne przyprawy (pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka słodka i ostra)
  • liście laurowe




Karkówkę umyć, pozostawić na sicie do lekkiego osuszenia. Sól i przyprawy posiekać w Rozdrabniaczu. Natrzeć mięso, dodać liście laurowe. Karkówkę przełożyć do Ultra Pro 3,5 l i odstawić w chłodne miejsce (moja leżakowała dwie doby). Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso pieczemy przykryte 2 godziny (zgodnie z zasadą, że 1 kg mięsa pieczemy godzinę).
przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę (na około 15 minut). Podajemy na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno do kanapek.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...