wtorek, 1 czerwca 2021

BOTWINKA (barszczyk)

 


  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 3-4 skrzydełka kurczaka
  • marchewka
  • pietruszka
  • kucharek (niekoniecznie)
  • śmietana 200 g (Piątnica)
  • koperek
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz (do smaku)
  • sok z cytryny lub ocet ryżowy (do smaku)
  • cukier (do smaku)
Do garnka nalać wodę (około 2 l.), dodać skrzydełka, zagotować zbierając powstałe szumowiny.

Dodać marchewkę i pietruszkę, ewentualnie kucharka. Gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.

Botwinkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie przebrać, obierając buraczki i odcinając brzydkie liście. 

Buraczki pokroić w plasterki, wrzucić do gotującego się wywaru.

Botwinkę pokroić  na około półcentymetrowe kawałki, dodać do wywaru. 

Barszcz botwinkowy doprawić pieprzem, solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny (octem ryżowym). 

Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do barszczu, zagotować. Wsypać posiekany koper, wyłączyć gaz, barszcz odstawić na kilka minut, aby nabrał smaku. 

Podawać z gotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi koperkiem.

Barszczyk botwinkowy równie dobrze smakuje bez jajka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...