- pęczek botwinki z buraczkami
- 3-4 skrzydełka kurczaka
- marchewka
- pietruszka
- kucharek (niekoniecznie)
- śmietana 200 g (Piątnica)
- koperek
- 3 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz (do smaku)
- sok z cytryny lub ocet ryżowy (do smaku)
- cukier (do smaku)
Do garnka nalać wodę (około 2 l.), dodać skrzydełka, zagotować zbierając powstałe szumowiny.
Dodać marchewkę i pietruszkę, ewentualnie kucharka. Gotować, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Botwinkę namoczyć w zimnej wodzie, a następnie przebrać, obierając buraczki i odcinając brzydkie liście.
Buraczki pokroić w plasterki, wrzucić do gotującego się wywaru.
Botwinkę pokroić na około półcentymetrowe kawałki, dodać do wywaru.
Barszcz botwinkowy doprawić pieprzem, solą, odrobiną cukru i sokiem z cytryny (octem ryżowym).
Śmietanę wymieszać z niewielką ilością gorącej zupy, wlać do barszczu, zagotować. Wsypać posiekany koper, wyłączyć gaz, barszcz odstawić na kilka minut, aby nabrał smaku.
Podawać z gotowanym jajkiem i ziemniakami posypanymi koperkiem.
Barszczyk botwinkowy równie dobrze smakuje bez jajka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz