- główka młodej kapusty
- około 100 g stopionej słoniny (smalec i skwarki)
- czubata łyżeczka kucharka
- sól, pieprz (do smaku)
- łyżeczka octu ryżowego lub spirytusowego
- płaska łyżka mąki
- pół pęczka drobno posiekanego koperku
Słoninę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na zimną patelnię.
Słoninę stopić, od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie: umyć kapustę, oczyścić i poszatkować (niezbyt drobno).
Do garnka wlać około 1/2 lita wody, zagotować.
Wrzucić przygotowaną kapustę, gotować około 15 minut, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie miękka. W czasie gotowania kapustę zamieszać od czasu do czasu.
Dodać kucharka, sól i pieprz. Chwilę pogotować, spróbować, ewentualnie jeszcze "dosmaczyć".
Dodać ocet, zamieszać i zagotować.
Do stopionej słoniny dodać mąkę, chwilę smażyć, nie dopuszczając do tego, aby zasmażka zbrązowiała.
Zawartość patelni przełożyć do garnka, gotować jeszcze chwilę.
Dodać posiekany koperek, zagotować i zestawić z ognia.
Kapustę podawać jako danie obiadowe do ziemniaków lub z chlebkiem (chlebek ze świeżym masełkiem:-).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz