czwartek, 3 czerwca 2021

Kapusta ze skwarkami i koperkiem

 


  • główka młodej kapusty
  • około 100 g stopionej słoniny (smalec i skwarki)
  • czubata łyżeczka kucharka
  • sól, pieprz (do smaku)
  • łyżeczka octu ryżowego lub spirytusowego
  • płaska łyżka mąki
  • pół pęczka drobno posiekanego koperku
Słoninę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na zimną patelnię.

Słoninę stopić, od czasu do czasu mieszając.

W międzyczasieumyć kapustę, oczyścić i poszatkować (niezbyt drobno).

Do garnka wlać około 1/2 lita wody, zagotować.

Wrzucić przygotowaną kapustę, gotować około 15 minut, aż kapusta zmniejszy swoją objętość i będzie miękka. W czasie gotowania kapustę zamieszać od czasu do czasu.

Dodać kucharka, sól i pieprz. Chwilę pogotować, spróbować, ewentualnie jeszcze "dosmaczyć".

Dodać ocet, zamieszać i zagotować.

Do stopionej słoniny dodać mąkę, chwilę smażyć, nie dopuszczając do tego, aby zasmażka zbrązowiała.

Zawartość patelni przełożyć do garnka, gotować jeszcze chwilę. 

Dodać posiekany koperek, zagotować i zestawić z ognia.

Kapustę podawać jako danie obiadowe do ziemniaków lub z chlebkiem (chlebek ze świeżym masełkiem:-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...