niedziela, 15 sierpnia 2021

Poliki wołowe we własnym sosie




  •  3-4 poliki wołowe
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • łyżka smalcu lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
Poliki namoczyć w zimnej wodzie, pozbywając się w ten sposób nadmiaru krwi. Mięso oczyścić z błonek.

Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu. Poliki obtoczyć w mące, obsmażyć z obu stron. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, smażyć, aż cebula nabierze szklistego koloru.

Mięso i cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię na której smażyło się mięso wlać pół szklanki gorącej wody, opłukać patelnię tą wodą (zbierając cały smak). Przelać zawartość  patelni do rondla z polikami.

Do rondla dodać czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Dolać gorącej wody, tyle, żeby mięso było lekko przykryte.

Gotować na bardzo wolnym ogniu (pod przykryciem) około 2 godzin. poliki powinny być bardzo miękkie - takie, że można je kroić łyżką.

Poliki wyjąć na talerz.

Płaską łyżkę mąki pszennej dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do gotującego się sosu, cały czas mieszając intensywnie trzepaczką.

Zagotować.

Poliki pokroić ostrym nożem na mniejsze porcje, włożyć ponownie do sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...