- około 400 g młodych korzeni chrzanu (obranego i umytego)
- 1 szklankę wody
- około 50 g soku z cytryny
- 10 g soli
- 50 g cukru
- ocet ryżowy do skropienia przygotowanego chrzanu
W garnuszku zagotować wodę, sok z cytryny, sól i cukier. Zalewę ostudzić.
Obrany i umyty chrzan pokroić na 3-4 cm kawałki.
Przygotowany chrzan włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1 min./obr. 6-9.
Przy otwartym oknie otworzyć pokrywę i kopystką zgarnąć chrzan ze ścianek urządzenia.
Chrzan pozostawić chwilę, aby wywietrzał.
Następnie dodać zalewę (dodawać po troszeczku) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać na obrotach4-5 przez kilka sekund.
Sprawdzamy jakość rozdrobnienia chrzanu i w razie potrzeby miksujemy kilka sekund na obrotach 6-9 do uzyskania ulubionej konsystencji.
Chrzan skropić octem ryżowym i ponownie wymieszać.
Przełożyć do słoiczków. przechowywać w lodówce.
UWAGI:
- Chrzan jest bardzo mocny, dlatego należy uważać przy otwieraniu naczynia.
- Ilość zalewy zależy jakości chrzanu. Jeśli chrzan jest mało soczysty, wówczas należy zrobić więcej zalewy. Jeśli natomiast mamy chrzan wilgotny, wówczas dajemy mniej zalewy.
- Dodanie do chrzanu soku z cytryny lub octu zapobiega jego zczernieniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz