niedziela, 15 sierpnia 2021

Chrzan-przepis na Thermomix

 


  • około 400 g młodych korzeni chrzanu (obranego i umytego)
  • 1 szklankę wody
  • około 50 g soku z cytryny
  • 10 g soli
  • 50 g cukru
  • ocet ryżowy do skropienia przygotowanego chrzanu
W garnuszku zagotować wodę, sok z cytryny, sól i cukier. Zalewę ostudzić.

Obrany i umyty chrzan pokroić na 3-4 cm kawałki.

Przygotowany chrzan włożyć do naczynia miksującego i zmiksować 1 min./obr. 6-9.

Przy otwartym oknie otworzyć pokrywę i kopystką zgarnąć chrzan ze ścianek urządzenia.

Chrzan pozostawić chwilę, aby wywietrzał.

Następnie dodać zalewę (dodawać po troszeczku) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wymieszać na obrotach4-5 przez kilka sekund.

Sprawdzamy jakość rozdrobnienia chrzanu i w razie potrzeby miksujemy kilka sekund na obrotach 6-9 do uzyskania ulubionej konsystencji. 

Chrzan skropić octem ryżowym i ponownie wymieszać.

Przełożyć do słoiczków. przechowywać w lodówce.

UWAGI:
  • Chrzan jest bardzo mocny, dlatego należy uważać przy otwieraniu naczynia.
  • Ilość zalewy zależy jakości chrzanu. Jeśli chrzan jest mało soczysty, wówczas należy zrobić więcej zalewy. Jeśli natomiast mamy chrzan wilgotny, wówczas dajemy mniej zalewy.
  • Dodanie do chrzanu soku z cytryny lub octu zapobiega jego zczernieniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...