czwartek, 14 lutego 2013

BARSZCZYK cioci Stasi

Przepis na ten pyszny barszczyk dostałam od mojej cioci. Barszczyk świetnie nadaje się do pierogów lub krokietów.
  • 2 kg buraków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • kucharek
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 2 litry wody
Buraki obrać obieraczką, wypłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, czosnek posiekać. W garnku umieścić buraki, czosnek i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na około 12 godzin. Zagotować wodę, wlać do garnka z burakami, wymieszać, podgrzewać "prawie do wrzenia" (ale nie dopuścić do zagotowania), odstawić do przestygnięcia. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy. Buraki odcedzić na sicie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...