Przepis na ten pyszny barszczyk dostałam od mojej cioci. Barszczyk świetnie nadaje się do pierogów lub krokietów.
- 2 kg buraków
- 3 duże ząbki czosnku
- kucharek
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- cukier
- 2 litry wody
Buraki obrać obieraczką, wypłukać, zetrzeć na tarce jarzynowej, czosnek posiekać. W garnku umieścić buraki, czosnek i pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić na około 12 godzin. Zagotować wodę, wlać do garnka z burakami, wymieszać, podgrzewać "prawie do wrzenia" (ale nie dopuścić do zagotowania), odstawić do przestygnięcia. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwa razy. Buraki odcedzić na sicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz