Przepis z książki "Kulinarne ABC". Pyszna !!!!
Chałka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 550 g mąki chlebowej
- 60 g cukru
- 20 g świeżych drożdży pokruszonych lub 2 łyżeczki suchych drożdży około 8g
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia miski
- 300 g mleka
- 1 jajko, delikatnie roztrzepane, do posmarowania
- Dużą miskę lekko natłuścić, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, drożdże i cukier, podgrzać 3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić 3 min/ / .
- Ciasto włożyć do przygotowanej dużej miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość (około 1 godz.).
- Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i odstawić.
- Ciasto podzielić na 3 części, z każdej uformować wałek Połączyć końcówki trzech wałków, spleść je ze sobą jak warkocz, połączyć końcami. Zaplecione ciasto umieścić na przygotowanej blaszce, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia do momentu, aż podwoi swoją objętość dwukrotnie (około 30 minut.) Podczas wyrastania ciasta rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- W osobnym naczyniu roztrzepać jajko.
- Wierzch chałki posmarować roztrzepanym jajkiem, piec 20 - 30 minut w temp. 180°C lub do czasu, gdy pukając w chałkę od spodu usłyszymy głuchy dźwięk.
- Pozostawić do ostygnięcia.
WARIANTY
Po posmarowaniu wierzchu chałki roztrzepanym jajkiem, można ją posypać płatkami migdałów lub perłowym cukrem. Chałkę można tez pospać kruszonką.
Z podanej powyżej porcji robię dwie chałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz