- 350 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- 100 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
Do naczynia miksującego włożyć 350 g mąki.
Dodać żółtka, sól, olej i ciepłą wodę. Zagnieść 2 min/ interwał. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.
Ciasto przełożyć na stolnice, uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.
Stolnicę posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto pokroić.
Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz