- 500 g mąki pszennej
- 2 jaja gęsie
- 2 jaja kurze
- 2 łyżki oleju rzepakowego (dobrej jakości)
- pół łyżeczki soli
Do naczynia miksującego włożyć 500 g mąki.
Dodać jajka, sól i olej. Zagnieść 2 min/ interwał. Konsystencją ciasto powinno przypominać grudki.
Ciasto przełożyć na stolnice, uformować w kulę, zawinąć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.
Stolnicę posypać mąką, na blacie rozwałkować ciasto na cienkie (2 - 3 mm) kawałki przy pomocy wałka lub maszynki do makaronu). Wierzch ciasta posypać mąką, aby się nie kleiło. Ciasto pokroić.
Makaron gotować w dużej ilości osolonej wody (około łyżeczka soli na 1 litr wody) przez 3 -4 minuty.
czwartek, 14 lutego 2019
MAKARON z gęsimi jajami (przepis na Tm)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zupa kalafiorowa
udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz