sobota, 16 lutego 2019

FASOLKA szparagowa z bułką tartą i koperkiem

Przepis z książki A. Applebaum-Sikorskiej i D. Crittenden "Przepisy z mojego ogrodu".
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 1 łyżka soli
  • 100 g masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek drobno posiekanego koperku
Garnek napełnić wodą, wsypać sól i doprowadzić wodę do wrzenia. Fasolkę opłukać, odkroić końcówki z obu stron. Wrzucić fasolkę do wrzątku. Kiedy woda zacznie się ponownie gotować, zmniejszyć ogień na średni. Ugotować fasolkę tak, aby nie była zbyt miękka, ani zbyt twarda. Odcedzić fasolkę. W małym rondelku rozpuścić na wolnym ogniu masło, aż zacznie się pienić. Wsypać bułkę, rozprowadzając ją dokładnie w maśle. Mieszać, aż sos nabierze złocistobrązowego koloru. Fasolkę przesypać do miski, polać bułką tartą z masłem, posypać posiekanym koperkiem. Wszystko delikatnie wymieszać, natychmiast podawać. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...