Przepis z książki A. Applebaum-Sikorskiej i D. Crittenden "Przepisy z mojego ogrodu".
- 1 kg fasolki szparagowej
- 1 łyżka soli
- 100 g masła
- 5 łyżek bułki tartej
- 5 łyżek drobno posiekanego koperku
Garnek napełnić wodą, wsypać sól i doprowadzić wodę do wrzenia. Fasolkę opłukać, odkroić końcówki z obu stron. Wrzucić fasolkę do wrzątku. Kiedy woda zacznie się ponownie gotować, zmniejszyć ogień na średni. Ugotować fasolkę tak, aby nie była zbyt miękka, ani zbyt twarda. Odcedzić fasolkę. W małym rondelku rozpuścić na wolnym ogniu masło, aż zacznie się pienić. Wsypać bułkę, rozprowadzając ją dokładnie w maśle. Mieszać, aż sos nabierze złocistobrązowego koloru. Fasolkę przesypać do miski, polać bułką tartą z masłem, posypać posiekanym koperkiem. Wszystko delikatnie wymieszać, natychmiast podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz