sobota, 23 marca 2019

FLACZKI z żołądków drobiowych

Przepis na flaczki z żołądków drobiowych.
  • 1,5 kg żołądków drobiowych (mogą być z indyka)
  • 1 duże udko z kurczaka
  • kawałek mięsa wołowego (rosołowego)
  • 2 marchewki (starta na tarce słupki lub jarzynowej)
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 por średni
  • listek laurowy 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ostra papryka
  • podpieczona cebula
  • pieprz
  • słodka papryka
  • majeranek (2 łyżki)
  • 1 łyżka masła
  • 1 czubata łyżka mąki
Żołądki przebrać (ja kupuję Drosetu - nie ma na nich praktycznie tłuszczu), umyć, nastawić w garnku i gotować do miękkości. Żołądki przestudzić w wodzie, w której się gotowały, odsączyć (wywar wylać), pokroić na drobne kawałki. Mięso na rosół wymoczyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, sól, gotować rosół na malutkim ogniu. Mięso z rosołu wyjąć, obrać z kości (wykorzystać do zrobienia pierogów lub krokietów). Żołądki połączyć z rosołem, zagotować, do gotujących się flaczków dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz resztę przypraw. Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę. Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 7 min, doprawić pieprzem wg uznania.
Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...