środa, 27 marca 2019

GALARETKA z nóżek wieprzowych

Naszła mnie ochota na "zimne nóżki".
  • około 1 kg nóżek wieprzowych
  • jedna duża kość schabowa
  • 1 malutka golonka
  • 1 marchewka
  • 1 mały seler
  • 1 pietruszka
  • 1 mała cebula
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • 1 duży ząbek czosnku
Nóżki umyć, włożyć do garnka z zimną wodą, gotować około 4 godzin na bardzo wolnym ogniu. W międzyczasie do nóżek dodać marchewkę, pietruszkę seler i podpieczoną cebulę (z łupiną). Pod koniec gotowania dodać sól, pieprz, ziele angielskie, listek laurowy oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Zawartość garnka odcedzić. Oddzielić mięso z nóżek i kości schabowy, pokroić na drobne kawałki. Marchewką pokroić w plasterki. Mięso ponownie wrzucić do wywaru, wszystko zagotować, w razie potrzeby doprawiając solą i pieprzem. Wywar z mięsem przełożyć szczelnie zamykanych pojemników, dodać plasterki marchewki, pozostawić do ostygnięcia. Pojemniki z ostudzoną galaretą przykryć, wstawić do lodówki. Przed podaniem ostrożnie zebrać z galarety nagromadzony tłuszcz. Galareta najlepiej smakuje polana octem:-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...