piątek, 8 marca 2019

Papryka marynowana

Przepis dostałam bardzo dawno temu od Marysi G.
  • 2 kg dorodnej czerwonej papryki
  • 5 czuszek
  • liście laurowe
  • ziarenka pieprzu
  • ziarenka ziela angielskiego
  • zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • szklanka octu
  • szklanka cukru
  • łyżeczka soli
  • 4 łyżki oleju
  • czosnek
Paprykę przekroić, oczyścić z pestek, pokroić na mniejsze kawałki, umyć i odsączyć na sicie. Pokrojoną paprykę wrzucić do garnka z zimną wodą, wsypać łyżkę soli, zagotować, gotować od chwili zagotowania 30 sekund. Następnie paprykę odsączyć na sicie. Do gotujące wody wrzucić na chwilę czuszki, odsączyć. Do słoików wkładać paprykę, po jednej czuszce, jednym listku laurowym, 2 ziarenka ziela i 3 ziarenka pieprzu. W garnku zagotować zalewę. Gorącą zalewą zalać paprykę, zakręcić słoiki, przekręcić do góry dnem, odstawić do wystudzenia.


W ten sam sposób konserwuję czuszki, dodając tylko więcej oleju do zalewy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...