niedziela, 10 marca 2019

HERBATKA imbirowa



Herbatka imbirowa
  • herbata - solidna łyżeczka lub saszetka
  • miód (łyżeczka) lub cukier wg uznania
  • sok z cytryny
  • świeży imbir (gruby plaster)
Zaparzyć herbatę. Imbir obrać ze skórki, pokroić w plasterki lub posiekać. Po około 5 minutach dodać cytrynę i miód.

Herbatkę można podawać na gorąco lub zimno.

Imbir, a właściwie jego korzeń poprawia krążenie oraz ułatwia trawienie. Roślina ta jest jedną z najstarszych roślin leczniczych, jak również przyprawowych. Użytkowany jest od kilku tysiącleci. Nie występuje już nigdzie w stanie dzikim - imbir jest uprawiany. Zawiera wapń, magnez, fosfor i potas.

Właściwości lecznicze imbiru:
1. Pobudza układ odpornościowy

2. Niszczy wirusy (jest bardzo korzystny przy przeziębieniach i bólach gardła)

3. Posiada działanie rozgrzewające (zaleca się jego stosowanie jesienią i zimą)

4. Działa przeciwzapalnie (pomaga przy zapaleniu stawów)

5. Reguluje pracę woreczka żółciowego

6. Przeciwdziała nadmiarowi gazów w jelitach

7. Zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych

8. Niweluje poranne nudności (zalecany dla kobiet w ciąży)

9. Działa napotnie (pomaga usuwać toksyny).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...