niedziela, 3 marca 2019

PIERNICZKI

  • 500 g mąki
  • 250 g cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do pierników
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • pół kostki masła
  • 3 łyżki miodu
  • 42 g świeżych drożdży
  • białko jaja do posmarowania pierników
Masło i miód rozpuścić w Tm (tak około 4 min. /40 stopni/ obr.2).

Dodać drożdże, wymieszać 5s/obr.6.

Wszystkie suche składniki przesiać do miseczki, wymieszać, przełożyć do naczynia Tm.

Dodać jajka, wyrabiać 3 min/ Interwał.

Wałkować placki grubości około 4-5 mm. i wycinać foremkami ciasteczka. Każdego pierniczka posmarować roztrzepanym białkiem.

Ciasto bardzo dobrze się wałkuje. Praktycznie nie trzeba podsypywać mąką.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pierniczki pieczemy 8-10 minut, a kolejne jak już piekarnik mocno rozgrzany tylko 8 minut.

Pierniczki mają być tylko lekko upieczone po wierzchu (lekko zabarwione na brązowo białko). Można sprawdzić czy już upieczone dotykając ich lekko palcami. Jeśli na ich powierzchni pojawia się delikatnie twarda skorupka, oznacza to, że należy je wyjąć.

Przepis na lukier:
  • 300 g cukru
  • 2 białka jajek kurzych
  • sok z 1/2 cytryny
Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20 s/obr. 10.

Założyć motylek. Dodać białko i sok z połowy cytryny, ubijać około 4 min/obr. 3 do uzyskania pięknego, lśniącego lukru.

Pierniczki dekorować od razu po przygotowaniu lukru (SZYBKO ZASYCHA).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...