Przepis na thermomix.
Przepis na keczup pochodzi z przepisowni. Przepis lekko zmodyfikowałam.
- 800 gramów obranej cukinii, pokrojonej w kawałki
- 250 gramów obranej cebuli, przekrojonej na pół
- 150 gramów cukru (ja dałam 120 gramów)
- 50 gramów octu (dałam 40 gramów)
- 200 gramów koncentratu pomidorowego (u mnie Pudliszki)
- 1czubata łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 1 łyżeczek pieprzu mielonego
- 1 łyżeczek pieprzu cayenne
- 1 łyżeczek czerwonej papryki słodkiej
.
Przygotowaną cukinię umieścić w naczyniu miksującym, rozdrobnić na około centymetrowe kawałki (w czasie miksowania obserwować przez otwór stopień rozdrobnienia).
Cebulę
pokroić ręcznie w grube plastry.
Połączyć cebulę z cukinią (w misce), dodać czubatą łyżkę soli, wymieszać.
Warzywa umieścić na sitku, odstawić na około 6 godzin.
Założyć motylek. Cukinię i cebulę włożyć ponownie do naczynia miksującego.
Gotować 15min/ obr.2/ temp.100 stopni, ostatnie 5 min zwiększyć obroty na 3.
Dodać cukier i ocet. Gotować kolejne 15min/ obr.3/ 100 stopni z założonym na pokrywie koszyczkiem.
Na koniec dodać koncentrat pomidorowy, paprykę, pieprz czarny i
cayenne i gotować 10 min/ obr. 3/ temp. Varoma z koszyczkiem na
pokrywie.
Gorący keczup rozlać do słoiczków, zakręcić, odwrócić do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz