- około 1 kg miruny lub innych filetów rybnych
- łyżka soku z cytryny
- sól
ciasto naleśnikowe
- 175 g mleka
- 75 g wody mineralnej gazowanej
- 250 g mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki soli
- płaska łyżeczka domowej przyprawy warzywnej
- szczypta mielonego pieprzu
- szczypta mielonej chili
- olej do smażenia
Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać delikatnie solą, odstawić na kilka minut.
Do naczynia miksującego dodać mleko, wodę gazowaną, jajka, mąkę i przyprawy (sol, pieprz, chili, domowa przyprawa warzywna), zmiksować 30s/ obr. 4.
Ciasto przełożyć do miseczki, odstawić na kilka minut.
Rybę maczać w cieście, smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na zloty kolor. Usmażone kawałki ryby układać np. w garnku, przykrywać pokrywka, aby ciasto na rybie zmiękło.
Tak usmażona rybę można przełożyć uduszonym warzywami (ryba po grecku).
Rybę ułożyłam w cudzie kuchennym (Tupperware).
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz