farsz
- słoik litrowy kiszonej kapusty (około 700 g)
- około 60 g suszonych grzybów (u mnie kapelusze prawdziwków)
- 1 cebula (około 100 g)
- 40 g oleju
- sól, pieprz (do smaku)
- 1 mała marchewka
- pół korzenia pietruszki
- około 50 g masła
- 500 g wody
ciasto na pierogi (przepis z KULINARNEGO ABC)
- 250 g cieplej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 560 g mąki, plus dodatkowa porcja
Przygotowanie farszu:
Grzyby zalać wodą (najlepiej kilka godzin wcześniej), odstawić.
Kapustę kiszoną włożyć do naczynia miksującego, dodać 500 ml wody. Grzyby, marchewkę
i pietruszkę ułożyć na przystawce Varoma, nałożyć na naczynie miksujące
gotować około 40 min/Varoma/ /obr. 1. Ugotowaną kapustę odcedzić na sicie.
Do naczynia miksującego włożyć cebulę i olej, rozdrobnić 3 s/obr. 5, następnie dusić 3 min/Varoma/obr. 2.
Dodać grzyby, marchewkę, pietruszkę, masło, sól i pieprz, rozdrobnić około 4 s/obr. 4 (najlepiej obserwować rozdrabnianie przez otwór w pokrywie). Dodać ugotowaną kapustę, ponownie rozdrobnić około 3 s/obr. 4 (obserwując rozdrabnianie przez otwór).
Farsz dusić 5 min/100 stopni/wsteczne/obr. 2, pomagając kopystką.
Przygotowanie ciasta:
Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać jajko, olej, mąkę, wyrobić 1 min/ .
Ciasto podzielić na trzy części. Stolnicę oprószyć mąką, ułożyć na niej
jedną część ciasta, cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki.
Nakładać porcje farszu i zlepiać brzegi.
Gotować w osolonym wrzątku około 3 minuty od wypłynięcia. Mniejsze pierożki gotować krócej (ja gotowałam minutę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz