środa, 20 marca 2019

SERCE z parówki i jajka

Porcja dla jednej osoby.
  • 1 jajko
  • 1 cienka parówka (u mnie odtłuszczona)
  • olej do smażenia (około łyżki)
  • szczypiorek lub bazylia (do posypania)
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz
Parówkę obrać z osłonki, przeciąć wzdłuż dokładnie w połowie (pozostawiając nie nacięty koniec - około 1 cm). Parówkę wygiąć, tak aby otrzymać kształt serca. Końce parówki spiąć wykałaczką. Jajko wbić do malutkiej filiżanki. Na małej patelni rozgrzać olej. Jedną stronę parówki podsmażyć chwilę (tak, aby się nagrzała i lekko zarumieniła), przekręcić na drugą stronę. Do środka parówkowego serca wlać szybko jajko, parówkę przycisnąć łopatką (aby jajko się z niego nie wylało), posypać solą i pieprzem. Smażyć chwilę, aż białko się zetnie.
  • Jeżeli jajka nie przykryjemy pokrywką, wówczas otrzymamy serce z parówką z widocznym żółtkiem.
  • Jeżeli widzimy, że parówka mocno się zarumieniała spod spodu, wówczas przykrywamy pokrywką, aby białko szybciej się ścięło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...