Porcja dla jednej osoby.
- 1 jajko
- 1 cienka parówka (u mnie odtłuszczona)
- olej do smażenia (około łyżki)
- szczypiorek lub bazylia (do posypania)
- sól morska
- świeżo zmielony pieprz
Parówkę obrać z osłonki, przeciąć wzdłuż dokładnie w połowie (pozostawiając nie nacięty koniec - około 1 cm). Parówkę wygiąć, tak aby otrzymać kształt serca. Końce parówki spiąć wykałaczką.
Jajko wbić do malutkiej filiżanki.
Na małej patelni rozgrzać olej. Jedną stronę parówki podsmażyć chwilę (tak, aby się nagrzała i lekko zarumieniła), przekręcić na drugą stronę. Do środka parówkowego serca wlać szybko jajko, parówkę przycisnąć łopatką (aby jajko się z niego nie wylało), posypać solą i pieprzem. Smażyć chwilę, aż białko się zetnie.
- Jeżeli jajka nie przykryjemy pokrywką, wówczas otrzymamy serce z parówką z widocznym żółtkiem.
- Jeżeli widzimy, że parówka mocno się zarumieniała spod spodu, wówczas przykrywamy pokrywką, aby białko szybciej się ścięło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz