poniedziałek, 25 marca 2019

ŚLEDZIE z czosnkiem i ziołami prowansalskimi

  • 4 płaty śledziowe w salinacie
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek, olej lub olej lniany
  • sok z cytryny lub ocet (niekoniecznie)
Śledzie wymoczyć przez kilka minut w zimnej wodzie lub mleku, opłukać, osuszyć na sicie, a następnie pokroić na małe kawałki. Ząbki czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do śledzi dodać zioła prowansalskie i czosnek, skropić octem lub sokiem z cytryny (niekoniecznie), zalać oliwą (olejem lub olejem lnianym). Odstawić do "przegryzienia".


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...