poniedziałek, 25 marca 2019

SURÓWKA z czerwonej kapusty, cebuli i jabłek

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 2 małe kwaśnie jabłka
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól (do smaku)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • pieprz (niekoniecznie)
  • oliwa z oliwek
Kapustę drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce jarzynowej o bardzo grubych oczkach. Do kapusty dodać sok z cytryny, sól i cukier, wycisnąćc lekko dłońmi, odstawić na około 15 minut do zmiękczenia. Cebulę i jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę. Jabłko, cebulę, pieprz i oliwę z oliwek dodać do surówki, wymieszać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...