Przepis pochodzi z archiwalnego numeru gazetki Tupperware.
Porcja na 6 babeczek
- 256 g mąki [typ 500]
- 18 czereśni
- 50 g migdałów w płatkach
- 10 g proszku do pieczenia
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 1 g soli
- 160 ml mleka
- 45 ml oleju
- 1 laska wanilii (ja dałam cukier waniliowy)
W misce utrzeć jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać sól, mleko, olej i przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę. Następnie dodać migdały, całość delikatnie wymieszać. Czereśnie umyć, wydrążyć pestki. Do silikonowych babeczek włożyć połowę cista, ułożyć po 3 czereśnie, zalać resztą ciasta. Piec w nagrzanym do 195 stopni piekarniku. Pan Wątor podaje, że 15 minut, natomiast ja swoje piekłam jakieś 25 minut. Gotowe babeczki posypać cukrem pudrem.
Zamiast czereśni, można dodać inne owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz