środa, 24 kwietnia 2019

BAJADERKA

  • 50 dag kawałków ciast i ciastek np. herbatników (z przewagą pierników)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka kwaśnego dżemu (najlepiej czarna porzeczka)
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (u mnie Nutella)
  • 2 czubate łyżeczki kakao
  • około 70 g wiórek kokosowych (do obtoczenia)



Ciastka i ciasta zmielić w maszynce do mielenia lub rozdrobnić blenderem (ja rozdrobniłam w Tm).

Zagotować mleko, masło i kakao, przestudzić. Wymieszać z rozdrobnionymi ciastkami, dżemem, kremem orzechowo-czekoladowym.

wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Zmoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować kulki, obtaczać w wiórkach kokosowych, układać w papierowych papilotkach.

Bajaderki schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...