niedziela, 14 kwietnia 2019

KRUPNIK na żołądkach

  • 30 dag żołądków drobiowych
  • 2 skrzydełka
  • łyżeczka masła
  • 3 czubate łyżki kaszy jęczmiennej
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera, liść selera
  • kawałek pora
  • 6 ziemniaków
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • posiekany koperek lub natka
Żołądki oczyścić, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte, zagotować, odszumować, gotować aż będą miękkie. Ugotowane żołądki odcedzić i pokroić w paseczki. W garnku nastawić wodę ze skrzydełkami, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone żołądki i kaszę, gotować, aż ta napęcznieje.  Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając, a następnie dodać do zupy  Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy, gdy kasza będzie już miękka. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z dużą ilością koperku lub natki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...