- 30 dag żołądków drobiowych
- 2 skrzydełka
- łyżeczka masła
- 3 czubate łyżki kaszy jęczmiennej
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera, liść selera
- kawałek pora
- 6 ziemniaków
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- posiekany koperek lub natka
Żołądki oczyścić, zalać zimną wodą tak, aby były przykryte, zagotować, odszumować, gotować aż będą miękkie. Ugotowane żołądki odcedzić i pokroić w paseczki. W garnku nastawić wodę ze skrzydełkami, zagotować, odszumować, dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone żołądki i kaszę, gotować, aż ta napęcznieje. Warzywa korzeniowe pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki, liście selera posiekać. Na patelni rozpuścić masło, smażyć warzywa przez 2-3 minuty mieszając, a następnie dodać do zupy Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do zupy, gdy kasza będzie już miękka. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać z dużą ilością koperku lub natki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz