Przepis pochodzi z książki "Kulinarne ABC".
- 300 gramów cukierków kukułek
- 5 żółtek
- 250 gramów mleka skondensowanego słodzonego
- 250 gramów wódki 40 %
Do suchego naczynia włożyć cukierki, zmiksować 1 min/obr. 10. Rozdrobnione cukierki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
Dodać żółtka i mleko skondensowane, podgrzać 5 min /65st. C /obr. 3.
Przez otwór w pokrywie dodać wódkę, gotować 5 min/65st. C /obr. 3.
Gorący likier przelać do butelek lub słoików, schłodzić, a następnie wstawić do lodówki.
- Likier można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
- Cukierki potrzebne do przygotowania likieru nie mogą być wilgotne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz