czwartek, 4 kwietnia 2019

Babka limonkowa

Babka jest bardzo wilgotna i pachnąca.
  • 25 dag mąki (1,5 szklanki)
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru (niepełna szklanka)
  • 30 dag serka waniliowego (2 opakowania)
  • 3 jajka
  • kisiel cytrynowy lub czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z limonki lub 1/2 cytryny
  • 1/2 aromatu cytrynowego

Margarynę stopić w rondelku, wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać po łyżce mąki zmieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać serek oraz cukier waniliowy, aromat i sok z cytryny. Ciasto mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć do formy, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
  • Piekąc babkę w silikonowej formie, nie trzeba formy smarować i posypywać.
  • Zamiast limonki babkę można upiec z cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...