Babka jest bardzo wilgotna i pachnąca.
- 25 dag mąki (1,5 szklanki)
- 15 dag masła lub margaryny
- 20 dag cukru (niepełna szklanka)
- 30 dag serka waniliowego (2 opakowania)
- 3 jajka
- kisiel cytrynowy lub czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z limonki lub 1/2 cytryny
- 1/2 aromatu cytrynowego
Margarynę stopić w rondelku, wystudzić. Jajka ubić z cukrem, dodać po łyżce mąki zmieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać serek oraz cukier waniliowy, aromat i sok z cytryny. Ciasto mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyłożyć do formy, piec 50 minut w temperaturze 180 stopni. Posypać cukrem pudrem.
- Piekąc babkę w silikonowej formie, nie trzeba formy smarować i posypywać.
- Zamiast limonki babkę można upiec z cytryną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz