poniedziałek, 29 kwietnia 2019

NUGGETSY W SEZAMIE

  • około 500 g piersi kurczaka (najlepiej zagrodowego)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • sól ziołowa (do smaku)  
  • mielone chili
  • olej do smażenia
Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki. Mięso doprawić solą ziołową i chili, odstawić na kilka minut. Bułkę tarta wymieszać z sezamem.
Pierś obtaczać najpierw w jajku, a potem w bułce z sezamem. Smażyć w głębokim oleju, na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoto. Usmażone kawałki odsączać z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...