- 2 kg ogórków
- marchewka
- liście selera
- natka pietruszki
- 3 cebule
- garść posiekanego koperku
zalewa
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu 10%
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka czubata soli
Ogórki umyć, pokroić w grube plastry (lub w inny ulubiony sposób). Marchew obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w półksiężyce. Do słoików wkładać pokrojone ogórki, marchew, listek selera, gałązkę natki pietruszki, łyżeczkę koperku i cebulę. Wszystko zalać gorącą zalewą, pasteryzować około 10 minut.
Zalewę można zrobić delikatniejszą.
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 4 płaskie łyżeczki soli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz