środa, 10 kwietnia 2019

Ogórki po żydowsku

  • 2 kg ogórków
  • marchewka
  • liście selera
  • natka pietruszki
  • 3 cebule
  • garść posiekanego koperku
zalewa
  • 6 szklanek wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 2 szklanki cukru
  • 1 łyżka czubata soli
Ogórki umyć, pokroić w grube plastry (lub w inny ulubiony sposób). Marchew obrać, pokroić w talarki, cebulę pokroić w półksiężyce. Do słoików wkładać pokrojone ogórki, marchew, listek selera, gałązkę natki pietruszki, łyżeczkę koperku i cebulę. Wszystko zalać gorącą zalewą, pasteryzować około 10 minut.

Zalewę można zrobić delikatniejszą.
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu
  • 1 szklanka cukru
  • 4 płaskie łyżeczki soli


Doskonały dodatek do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...