piątek, 5 kwietnia 2019

PIEROGI Z MIĘSEM I OPIEŃKAMI

Moja mama pyszne ciasto na pierogi zagniata z takich oto składników:
  • 1/2 kg mąki
  • łyżka masła
  • odrobina soli
  • żółtko
  • gorąca woda
farsz do pierogów
  • ok. pół kilograma mięsa wołowego ugotowanego w rosole
  • opieńki (pojemnik po kiwi)
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • cebula
Grzyby gotować około pół godziny w wodzie z solą, odcedzić na sicie (ja miałam grzyby ugotowane i zamrożone). Mięso i grzyby przekręcić przez maszynkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni na łyżce oleju, dodać do masy mięsno-grzybowej. Farsz doprawić solą i pieprzem
Zagnieść ciasto na pierogi (przepis podawałam wcześniej). Farszem nadziewać krążki ciasta, gotować aż wypłyną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...