Moja mama pyszne ciasto na pierogi zagniata z takich oto składników:
- 1/2 kg mąki
- łyżka masła
- odrobina soli
- żółtko
- gorąca woda
farsz do pierogów
- ok. pół kilograma mięsa wołowego ugotowanego w rosole
- opieńki (pojemnik po kiwi)
- sól
- pieprz
- olej
- cebula
Grzyby
gotować około pół godziny w wodzie z solą, odcedzić na sicie (ja miałam
grzyby ugotowane i zamrożone). Mięso i grzyby przekręcić przez
maszynkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na patelni na łyżce oleju,
dodać do masy mięsno-grzybowej. Farsz doprawić solą i pieprzem
Zagnieść ciasto na pierogi (przepis podawałam wcześniej). Farszem nadziewać krążki ciasta, gotować aż wypłyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz