poniedziałek, 15 kwietnia 2019

PIEROGI z białym serem

ciasto
  • 1/2 kg mąki
  • łyżka masła
  • odrobina soli
  • żółtko
  • gorąca woda
Z podanych wyżej składników zagnieść ciasto. Ciasto przykryć miską, odstawić na około pół godziny, a następnie rozwałkować.

farsz
  • 60 dag sera półtłustego
  • cukier waniliowy (do smaku)
  • 2 żółtka
  • płaska łyżka cukru
do polania
  • gęsta śmietana lub jogurt
  • cukier (do smaku)
Szklanką wycinać koła, nakładać farsz, sklejać pierogi. W garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli. Pierogi porcjami wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 2 minuty od wypłynięcia. Podajemy polane śmietaną (jogurtem)  z cukrem Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...