poniedziałek, 15 kwietnia 2019

Przetwory- sałatka szwedzka

Pyszna!


  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 2 litry wody, przegotowanej zimnej 
  • ok. 1/2 szkl. soli kamiennej niejodowanej
    ZALEWA 
  • 2 szkl. cukru zwykłego 
  • 2 szkl. octu spirytusowego 10 %
    3 szkl. wody 
    DODATKOWO  
  • 1 duża marchewka
  • do każdego słoika - po 2 albo 3 ziarenka ziela angielskiego
  • po 2 - 3 ziarenka czarnego pieprzu
  • po ok. 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy białej 

Dokładny opis przygotowania sałatki znajdziecie tutaj.
  • Litrowe słoiki pasteryzowałam około 20 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...