czwartek, 4 kwietnia 2019

Placki z cukinii i świeżej bazylii

  • 1 młoda cukinia (kabaczek)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 jajko
  • płaska łyżka mąki
  • pół cebuli
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • olej do smażenia

Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach  (u mnie słupki), posolić, odsączyć przez pare minut na sicie. Cebulę obrać, drobno posiekać. Do cukinii dodać cebulę, posiekaną drobno bazylię, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta, smażyć z każdej strony, aż placuszki ładnie się zarumienią. 
Posoloną cukinię odsączyć na sicie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...