czwartek, 4 kwietnia 2019

ZUPA z kurkami i makaronem

  • około pół litra kurek
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek kości schabowej
  • cebula
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz, kucharek (do smaku)
  • marchewka
  • pietruszka
  • koperek
  • śmietana
  • 4 średnie ziemniaki
  • 3 czubate łyżki drobnego makaronu
Kość wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurki oczyścić, umyć, porwać na mniejsze kawałki. Grzyby podsmażyć na maśle z cebulą i czosnkiem, dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie zupę dosmaczyć kucharkiem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietanę i koperek. W oddzielnym garnku ugotować makaron (al dente), odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać do zupy (tak po około 10 minutach) po zestawieniu z ognia. Zupę podawać obficie posypaną świeżą zieleniną (koperek, natka, oregano).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...