- około pół litra kurek
- 2 ząbki czosnku
- kawałek kości schabowej
- cebula
- łyżeczka masła
- sól, pieprz, kucharek (do smaku)
- marchewka
- pietruszka
- koperek
- śmietana
- 4 średnie ziemniaki
- 3 czubate łyżki drobnego makaronu
Kość wrzucić do garnka z zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, gotować kilka minut. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Kurki oczyścić, umyć, porwać na mniejsze kawałki. Grzyby podsmażyć na maśle z cebulą i czosnkiem, dodać do gotującej się zupy. W międzyczasie zupę dosmaczyć kucharkiem, solą i pieprzem. Pod koniec dodać śmietanę i koperek. W oddzielnym garnku ugotować makaron (al dente), odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać do zupy (tak po około 10 minutach) po zestawieniu z ognia. Zupę podawać obficie posypaną świeżą zieleniną (koperek, natka, oregano).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz