piątek, 5 kwietnia 2019

RYBA w occie

Kiedy zostaje mi trochę usmażonej ryby z poprzedniego dnia, robię ją wtedy w occie.
kawałki usmażonej ryby
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 szklanki wody
  • cebula
  • pieprz
  • 1 mały listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • łyżeczka cukru
Rybę przełożyć do miseczki. Cebulę obrać, przekroić na pół, pokroić w plastry. W rondelku zagotować wodę, ocet i przyprawy. Do gotującej zalewy wrzucić cebulę, całość zagotować. Gorącą zalewą zalać rybę.
Po wystudzeniu zamknąć pojemnik z rybą i wstawić do lodówki. Tak przygotowaną rybę można przechowywać w chłodnym miejscu przez pare dni. Ja niestety najbardziej lubię rybkę zaraz po wystudzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...