piątek, 5 kwietnia 2019

FILET z indyka w marynacie z musztardy


  • 1 pierś z indyka (ok. 1 kg)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • papryka słodka i ostra


  • Filet umyć, po nakłuwać widelcem. W dużym naczyniu rozpuścić sól w jednym litrze wody, wrzucić mięso i zostawić na około 2 godz. Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć. Czosnek z papryką posiekać, połączyć wszystkie składniki marynaty, natrzeć nimi mięso, przełożyć do naczynia do pieczenia, przykryć pokrywą i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez jedną godzinę (pod przykryciem), potem zdjąć pokrywę i dopiec mięso przez około 10 minut. Podawać na gorąco lub na zimno.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Zupa kalafiorowa

      udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...