- udziec indyka (ze skórą)
- 1 jajko
- bułka kajzerka
- 2 płaskie łyżeczki soli
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- jedna średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- olej do smażenia
Oddzielić mięso od kości (pozostawiając skórę z udźca).
Namoczyć bułkę w zimnej wodzie lub mleku. Bułkę odcisnąć z nadmiaru płynu.
Cebulę pokroić w plastry, czosnek a plasterki. , Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek.
Przez maszynkę do mielenia przepuścić mięso (wraz ze skórą), zeszkloną cebulę (wraz z masłem pozostałym ze smażenia cebuli) i namoczoną bułkę.
Masę mięsną doprawić solą, pieprzem ziołowym i jajkiem. Dokładnie wymieszać.
Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz