piątek, 10 lipca 2020

Kotlety mielone z udźca indyka (z pieprzem ziołowym)


  • udziec indyka (ze skórą)
  • 1 jajko
  • bułka kajzerka 
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • jedna średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
Oddzielić mięso od kości (pozostawiając skórę z udźca).

Namoczyć bułkę w zimnej  wodzie lub mleku. Bułkę odcisnąć z nadmiaru płynu. 

Cebulę pokroić w plastry, czosnek a plasterki. , Na patelni na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek.

Przez maszynkę do mielenia przepuścić mięso (wraz ze skórą), zeszkloną cebulę (wraz z masłem pozostałym ze smażenia cebuli) i namoczoną bułkę.

Masę mięsną doprawić solą, pieprzem ziołowym i jajkiem. Dokładnie wymieszać.

Formować kotlety, obtaczać w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym na patelni oleju.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...