poniedziałek, 1 kwietnia 2019

ZUPA z ryżem i ziemniakami

  • kawałek porcji rosołowej
  • 3 łyżki ryżu
  • 4 ziemniaki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kucharek
  • listek laurowy
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól (do smaku)
  • posiekana natka
  • posiekany koperek
Porcję rosołową wymoczyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pietruszkę, selera i pora pozostawić w całości. Warzywa i przyprawy (kucharka, listek laurowy) wrzucić do wywaru, gotować około 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać ziemniaki i opłukany ryż, gotować do miękkości. Zupę doprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekaną natkę i koperek, zestawić z ognia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...