- kawałek porcji rosołowej
- 3 łyżki ryżu
- 4 ziemniaki
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- kucharek
- listek laurowy
- świeżo zmielony pieprz
- sól (do smaku)
- posiekana natka
- posiekany koperek
Porcję rosołową wymoczyć, zalać zimną wodą, zagotować, zebrać szumowiny. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, pietruszkę, selera i pora pozostawić w całości. Warzywa i przyprawy (kucharka, listek laurowy) wrzucić do wywaru, gotować około 20 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać ziemniaki i opłukany ryż, gotować do miękkości. Zupę doprawić solą i pieprzem. Wrzucić posiekaną natkę i koperek, zestawić z ognia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz