Przepis pochodzi z książki Beaty Woźniak "Najlepsze przepisy - ciasto na niedzielę".
- 2 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka maślanki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszk do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- 70 dag śliwek lub innych sezonowych owoców (wiśnie, porzeczki, jagody, borówki, morele)
kruszonka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, wlać maślankę, ucierać chwilę na mniejszych obrotach, dodać olej, połączyć składniki. Masę delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.
Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół (wyjąć pestki). Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, lekko powtykać połówki śliwek (przepołowieniem do góry).
Przygotować kruszonkę. Roztopić 1/4 kostki masła, wystudzić. Posiekać resztę masła z cukrem, dodać mąkę i roztopione masło, rozetrzeć na niewielkie grudki, wymieszać z wiórkami kokosowymi.
Piec około 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Ciasto podawać ze świeżymi śliwkami.
- Silikonowej formy nie trzeba smarować tłuszczem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz