poniedziałek, 1 kwietnia 2019

CIASTO ZE ŚLIWKAMI (na maślance)

Przepis pochodzi z książki Beaty Woźniak "Najlepsze przepisy - ciasto na niedzielę".
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszk do pieczenia
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • 70 dag śliwek lub innych sezonowych owoców (wiśnie, porzeczki, jagody, borówki, morele)
kruszonka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, wlać maślankę, ucierać chwilę na mniejszych obrotach, dodać olej, połączyć składniki. Masę delikatnie wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia.

Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół (wyjąć pestki). Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, lekko powtykać połówki śliwek (przepołowieniem do góry).

Przygotować kruszonkę. Roztopić 1/4 kostki masła, wystudzić. Posiekać resztę masła z cukrem, dodać mąkę i roztopione masło, rozetrzeć na niewielkie grudki, wymieszać z wiórkami kokosowymi.

Piec około 50 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciasto podawać ze świeżymi śliwkami.
  • Silikonowej formy nie trzeba smarować tłuszczem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Zupa kalafiorowa

  udko kurczaka (bez skóry) lub kawałek wołowiny (około 300 g) woda około 2000 ml warzywa (marchewka, pietruszka, kawałek selera i pora) lub...